След големия успех на „Хубавата Елена“ на сцената на Летен театър – Бургас – на 25-и август, мин. год., с която бяха официално закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2020, и представлението в залата на Операта – на 29-и септември, които също събра многобройна публика, комичната опера от Жак Офенбах, по либрето на Анри Мейак и Людовик Алеви, ще бъде представена отново в Зала Опера – на 20-и май от 19.00 часа. Всички участници в атрактивния спектакъл показват високо ниво на интерпретаторското си изкуство и представят по най-добрия начин качествата на постановката, характерна с динамика, иновативни похвати, елементи на препратки към съвремието и интелигентен хумор.

Зад пулта застава младият диригент Цанислав Петков, концертмайстор е Йордан Ковачев. За пореден път публиката ше оцени достойнствата на режисурата на доц. д-р. Александър Текелиев, помощник-режисьор – Петър Тихолов/, сценографията на Борис Стойнов, великолепните костюми на Цветанка Петкова-Стойнова и хореографията на покойния Гриша Роглев.


В образа на Хубавата Елена, кралицата на Спарта и съпругата на Менелай, отново ше се превъплъти мецосопраното Йоана Кадийска, стабилна, харизматична, прецизна. Силно е сценичното присъствие и на младия тенор Яни Николов като Парис, син на краля на Троя Приам. Баритонът Йордан Христозов ще бъде Менелай, цар на Спарта, като изгражда гротесковия образ на измамения съпруг с лекота, предизвиквайки искрен смях у публиката.

В древни времена от началото на Троянската война ще ни пренесат и другите главни герои: в ролята на Меркурий, бог-вестител, ще бъде Мирослав Димитров, Калина Попова ще влезе в образа на Юнона, покровителка на брака и семейството. Лина Пеева ще се представя като Венера, богинята на любовта, Полина Бахчеванова, като Минерва, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната. В ролята на Калхас, върховвен жрец на Зевс, ще бъде басът Диман Панчев, Бранимир Недков, баритон, ще бъде Агамемнон, Цар на царете. В ролята на Орест, син на Агамемнон влиза контратенорът Димитър Арнаудов. В оригинал, ролята е писана за контратенор, но обикновено се изпълнява от сопран, поради рядко срещания диапазон и височини в мъжкия гласов регистър. Басът Костадин Мечков се представя като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис, Милен Динолов и Любомир Тодоров ще бъдат Аякс I и Аякс II, Николай Николов – Филоком, слуга на Калхас, Стефка Христозова – прислужница на Елена.

В мащабната постановка на комичната опера „Хубавата Елена“ вземат участие и артистичните състави на оркестъра, хора и балета на Бургаската опера /хормайстор – Невена Михайлова, репетитор на балета – Галина Калчева/.

Билети за спектаклите на Държавна опера – Бургас можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 50 %.