Децата от яслите и градините, както и учениците в Бургас скоро ще разполагат с електронни здравни досиета. Това става възможно благодарение на медицински софтуер, разработен специално за тази цел и дарен от IT фирма. Инициативата бе представена от кмета Димитър Николов. В последните години Общината е изключително активна в областта на детското здравеопазване, а отскоро отново въведе длъжността училищен лекар.

„Досега здравните досиета бяха в хартиен формат, разпръснати по училища и често се губеше информация, защото към тях се прикрепваха допълнителни бележки за имунизации и заболявания. След това те трябваше да се предават от основните към средните училища. Затова ние взехме решение да подходим изключително иновативно и всички училищни лекари и медицински сестри ще качат на електронен носител информацията за здравния статус на децата. Достъп до тази чувствителна информация ще имат личните лекари, училищните лекари и лекуващите лекари, когато детето има някакво заболяване. Информацията, без личните данни, ще се ползва и от РЗИ Бургас за различни профилактики, както и от Медицинския факултет за различни проучвания”, каза кметът Димитър Николов.


Електронното здравно досие ще обвхване децата от тяхното постъпване в ясла, през детска градина, основното училище и средните училища.

С какво ще бъде полезна системата?

„ Тя ще помага и за профилактиката, при която е важен обхватът, след това проследяването на проблемните случаи и анализите на събраните данни. Анализът няма как да стане без софтуер. Представете си 5000 деца, минали профилактичен цикъл - каква бумащина се получава. От друга гледна точка самият софтуер разполага с вътрешен комуникациопнен канал, който ще помогне в случай, че Община Бургас вземе решение за нова профилактика. Ще могат да се публикуват съобщения и заповеди и да има комуникация с отделните потребители”, заявиха нж. Смаил Мустафа – управител на компания „Смарт Софтуер Системс“ и Владимир Иванов – представител на фирмата.

В досието има поле „забележки”, в което могат да се вписват заболявания, специфични нужди на децата, алергии, различни заболявания като епилепсия и др. При проблем лекарскиъе кабинети в училища могат да видят веднага дали детето има предишни заболявания и какви.

Директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров, който също присъства на представянето на софтуера, заяви, че в електронен вариант здравното досие на детето е много по-защитено откъм лични данни.

„Здравното досие включва много документи, които в хартиен вариант са много по-незащитени. Става дума за лична амбулаторна карта на детето, имунизационен паспорт, амбулаторно посещение при личния лекар. В момента част от документите ги има при личния лекар, но не и при училищния и обратно. В това електронно досие може да се добавя дори информация за симптоми, забелязани от родителя”, каза д-р Паздеров. Кметът уточни, че родителят ще има достъп до досието и ще решава с кого да споделя тази информация.