В последния си работен ден депутатите от 45-ото Народно събрание отхвърлиха проекторешението за доставка на руската ваксина "Спутник V".

Автор на предложението бяха депутатите от "БСП за България", които настояваха за това и в предходното Народно събрание, но отново не срещнаха необходимата подкрепа. Според левицата с руския препарат ще се предотврати нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план, тъй като според тях са налице забавяния и нерегулярни доставки на вече утвърдените ваксини.

От БСП дадоха пример с Унгария, която си набави руска и дори китайска ваксина, възползвайки се от правото си самостоятелно да договоря покупката извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз, съобщава БНТ.

"Нека не бъдем на тази тема нито русофили, нито русофоби. Нека бъдем българофили. Подкрепете нашето решение, защото в интерес на здравето на българския народ", призова за подкрепа лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите.

"Когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Това правило е особено валидно в условията на пандемия", пошегува се от своя страна Даниел Митов от ГЕРБ, който се обяви твърдо против проекторешението. Той припомни, че Европейската агенция по лекарствата все още не е потвърдила безопасността на руската ваксина.