Какво знаем за предаването на коронавируса в самолет?

Учените са единодушни, че пасажерите трябва да носят маски, за да предпазват себе си и околните.

Изследване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията стига до извода, че най-важни по време на полет са маските и вентилационната система. Авторите на изследването са анализирали подробно полет от Дубай до Нова Зеландия. По време на полета четирима души са се заразили от един или двама вирусоносители.

Двама от новозаразените били без маски по време на полета. Освен това вентилационната система била изключена за половин час по време на междинното кацане в Куала Лумпур. През тези 30 минути пътниците останали на борда и според учените това обстоятелство може би е благоприятствало предаването на вируса.

Как функционира вентилацията и каква е нейната ефикасност?

Климатичната инсталация подава в пътническия салон пресен и затоплен въздух. А издишаният въздух се пречиства с помощта на специални високоефективни филтри, които задържат до 99,95 процента от частиците във въздуха и така рязко снижават опасността от предаване на зарази. Вече пречистеният въздух се смесва със свеж външен въздух и тази смес отново се подава в салона.

Досега липсват верифицирани изследвания за връзката между вентилационната система и разпространяването на вируса в самолетите. Специалистите смятат обаче, че вентилацията не предпазва изцяло от зараза, защото филтрите хващат само онези частици, които достигат до тях. Ето защо и самите пътници трябва да имат грижата да намалят риска за себе си и за околните.

Можем ли да се храним и да пием необезпокоявано?

Специалистите препоръчват на пътниците по време на полет да не приемат храна или напитки, а ако го правят - да бъде възможно най-бързо. А доклад на Харвардския университет препоръчва и следното: когато един пътник приема храна или напитки, седящите до него на всяка цена да останат с маски.

Дали в тоалетните рискът от зараза е по-висок?

В тези помещения също има вентилация, но човек не може да знае дали предишният посетител на тоалетната е носил маска или не, обясняват експерти пред "Дойче веле". А след всеки посетител без маска в тоалетната остават повече аерозоли. Така че най-добре за всички е и в тоалетната да се носи маска. Потвърждава го и южнокорейско изследване, според което една жена се е заразила в тоалетната на самолета - в единствения момент през целия полет, в който била без професионална защитна маска. Затова посещавайки бордовата тоалетна пътниците трябва да останат с маски и след това непременно да измият ръцете си.

В тоалетната вирусът може да се предаде и чрез докосване до различни повърхности, най-вече до крановете и дръжките на вратите, които повечето хора пипат.

"Малко вероятно, но не и невъзможно е така върху ръцете да попаднат частици, които хората несъзнателно да пренесат и върху лицето си. Затова е важно да се мият ръцете. Използването на дезинфектант също е полезна допълнителна мярка", обяснява Ленърд Маркъс от Харвардския университет. Освен това гледайте да не се пипате много по лицето, препоръчва още той.

Как най-добре да се предпазим от вируси по време на полет?

Мнозинството експерти препоръчват на първо място да се носят маски. Авиационните власти в много държави, включително в Германия и САЩ, задължиха пътниците да носят маски както в самолета, така и на летището. Винаги трябва да се внимава маската да прилепва плътно към лицето и да закрива изцяло устата и носа.

Трябва ли да бъдем предпазливи, дори когато сме ваксинирани?

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, рискът за ваксинирани пътници в самолет е по-нисък. Важно е обаче да се знае, че човек придобива пълен имунитет едва две седмици след втората доза ваксина. Освен това дори ваксиниран човек с придобит пълен имунитет би могъл, макар и с много малка вероятност, да зарази други с вируса. В преходния период, когато не всички са получили ваксинация, е най-добре да се спазват всички досегашни предпазни. Предпазливостта винаги върши работа, още повече като се има предвид появата на нови щамове на коронавируса.