Министър-председателят в оставка Бойко Борисов дава извънреден брифинг тази сутрин. Основната тема е планът за възстановяване и развитие, който депутатите задължиха Борисов да представи лично в Народното събрание.

„Планът е правен от над 200 човека и по време на 38 работни сесии с Европейската комисия. Как си представяте да им бъде представен? В него няма само за асфалт”, заяви Борисов, показвайки обемния материал.

Той припомни, че партиите в парламента вече не са опозиция, а управляващи.

„Ето ви плана, излъчете си веднага комисия, ако ви харесва приетето го, ако не - отхвърлете го. Само не спекулирайте, че няма план. Готови сме да го предоставим, но трябва дабъде четен не пред сегашната правна комисия, а от хора, които са експерти”, допълни Борисов.

На въпрос дали ще се яви на изслушването в парламента, Борисов реагира: "Мислите ли, че планът ги интересува? Те искат да правят от Народното събрание Народен съд. Те са гласували оставката ми и за тях аз вече съм гражданин. Защо съм им аз, нали беше зор да ме махнат", попита Борисов.

Томислав Дончев каза, че има моралното право да представи плана, по който е работено 8 месеца.

"Народното събрание може да изпрати плана в ЕК, тя ще го приеме. То може да ми възложи и аз да го изпратя или да договорим отсрочка, за да изготвят свой", каза Дончев.