Окръжен съд – Бургас задържа под стража Пламен К. Той е обвиняем за грабеж от магазин „Болеро” в бургаския ж.к. „Зорница”, станал на 11-ти април. Мярката бе гледана с видеоконферентна връзка между Окръжен съд - Бургас и Ареста при Затвора – Бургас.

Според обвинението Пламен К. извършил грабеж в условията на опасен рецидив. Той отмъкнал 719 лева. Заварен на мястото на престъплението, употребил сила спрямо охранителя на магазина, изразяващи се в бутане, блъскане, дърпане и отскубване, за да запази владението върху откраднатата вещ.

Окръжен съд – Бургас счете, че доказателствата събрани на този етап от разследването позволяват да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е вероятният извършител на разследваното престъпление. Съдебната инстанция взе предвид, че престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание повече от 5 години „Лишаване от свобода“. По делото се установява, че Пламен К. не живее на адреса, на който е регистриран, наркозависим е и пребивава краткотрайно на различни места. Данните за съдебното минало на обвиняемия отразени в приложената по делото справка за съдимост „сочат за няколко осъждания за грабежи, които са достатъчно на брой, за да обусловят извод за високата степен на обществената опасност на обвиняемия, предвид наличието у него на трайно утвърден модел на престъпно поведение, съчетан с нисък праг на морално-волеви задръжки“, пише в мотивите си Бургаският окръжен съд.

Съдът не пренебрегна и факта, че обвиняемият се е лекувал безуспешно от употребата на метамфетамин и предвид наркотичната си зависимост рискът от извършване на престъпление е напълно реален, поради което искането за задържането му с постоянна мярка за неотклонение, според съда, се явява напълно уместно.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в тридневен срок.