Проверките на полицията за шофиране след употреба на наркотични вещества в последната седмица са завършили с петима провинени. Водачите са на възраст от 20 до 32 години, сред които и една 26-годишна бургазлийка.

Двама от водачите, на 22 и 24 години, шофирали след употреба на метамфетамин, един 32-годишен водач от кюстендилското село Слокощица шофирал товарен автомобил „Форд Транзит”, със софийска регистрация след употреба на амфетамин, един водач от сунгурларското село Костен шофирал лек автомобил „Фолксваген Голф”, с бургаска регистрация след употреба на: амфетамин, метамфетамин и кокаин.

26-годишна бургазлийка, шофирала лек автомобил „Ауди А 4” с бургаска регистрация, е задържана два пъти в рамките на няколко часа за шофиране след употреба на метамфетамин и канабис. Първият от тях е на 8-и април около 16.50 ч. в района пред хотел “Диамант” в Слънчев бряг, когато служители от Районно управление - Несебър установили, че по време на извършваната проверка бургазлийката, движеща се с автомобила си от Свети Влас към Несебър, била силно притеснена и със забавени реакции. Тестът за употреба на наркотични вещества бил положителен за канабис и метамфетамин. Жената отказала да даде кръв за химичен анализ. Табелите на управлявания от нея автомобил са свалени, а след полицейско задържане, бургазлийката е освободена. По случая е образувано бързо производство. Няколко часа по-късно - около 22.00 ч. в района на кръговото кръстовище на вход-изход за кв. Сарафово, служители от Пето Районно управление – Бургас спрели автомобила на 26-годишната бургазлийка, движещ се без регистрационни табели, като водачката отново е тествана за употреба на наркотици / тестът отново бил положителен, но този път бургазлийката дала кръв за химичен анализ/. Същата е задържана за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

В три случая водачи на автомобили отказали да бъдат тествани за употреба на наркотици, като са санкционирани с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на свидетелството за правоуправление за срок от 2 години.

За седмицата служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления : спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас – град са констатирани 1 037 нарушения на скоростта. В девет случая превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособните водачи са двама. С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани 12 велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях: управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без избутване на велосипеда / най-вече ул. „Александровска” и ул. „Богориди”/. За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 26 пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани 11 водачи.