Фалшиви паспорти за ваксинация се продават онлайн на цената на "фъстъци" в разрастващата се далавера, стреснала властите, защото държавите разчитат, че тези документи ще възродят пътуванията и техните икономики, казват експерти по киберсигурност.

От Исландия до Израел голям брой страни започват да вдигат ограниченията от локдауна за хората, които са в състояние да докажат, че са ваксинирани. Така те могат да посещават обекти за почивка или да пресичат границата, ако покажат документи за ваксинация.

"Хората се опитват да заобиколят това чрез създаването на фалшиви документи, с което всъщност излагат на риск живота на другите", каза в онлайн интервю Беену Арора, основател на фирмата за киберсигурност "Сайбъл".

"Виждали сме стотици сайтове в тъмната част на мрежата, където такива документи се продават на цената на фъстъци", добави той.

Тъмна мрежа е част от интернет, която е извън обхвата на търсачките и в която потребителите са предимно анонимни и плащат главно с криптовалути като биткойни. Фалшиви документи за ваксинация могат да бъдат купени даже за 12 долара, каза Арора и добави, че броят на предложенията се е увеличил главоломно след появата на първите към края на февруари.