Движението за права и свободи няма да подкрепи правителство на срутилите се партии, на загубилите изборите - ГЕРБ и БСП. Това съобщи на брифинг в централата лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. ДПС биха подкрепили кабинет на новите партии в следващия парламент, без да участваме в него, допълни той.

Карадайъ призова всички партии от 45-ото Народно събрание към диалог и отговорност.

„Ако предложат кабинет, ние няма да подкрепим. Но България трябва да участва в общия европейски дебат, който тече в момента. Затова, водени от грижата за хората и за страната, заявяваме, че бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, което да има ясни и точни цели, без да участваме в него”, посочи още лидерът на Движението, съобщава БНТ.

Движението за права и свободи постигна много добър резултат на тези парламентарни избори, отчете още Карадайъ.

„ДПС е единствената партия от предишното Народно събрание, която увеличи своя резултат на тези избори. Докато другите две основни партии - БСП и ГЕРБ, загубиха над 300 000, другата над 450 000 гласа или 20 и 37 мандата, ние увеличихме своите гласове с 20 000, а мандатите си с 4“, заяви лидерът на ДПС.

Той посочи още, че Движението не е загубило нито един мандат от тези, които е имало в предишния парламент.

Изборът на гражданите ние разчитаме като искане за промяна, декларира още Мустафа Карадайъ.

„Българските избиратели гласуваха с желание за промяна. Потвърждаваме, че разчитаме вота на избирателите като желание за промяна. От ДПС започнахме промяната от себе си. На тези избори едни от най-младите листи бяха на ДПС. Започнахме промяната от себе си“, акцентира в изказването си той.

Ако трите политически формации не успеят да реализират кабинет, ДПС сме готови за нови избори още сега, посочи още Карадайъ.