Министрите на здравеопазването на страните от Евросъюза не успяха да излязат с общи насоки за използването на ваксината на "Астра Зенека". Редица държави членки призоваха за координиран подход като средство срещу общественото колебание към препарата, след като Европейската агенция по лекарствата посочи възможна връзка между инжекцията и образуването на тромби.

ЕМА обяви, че отделните страни трябва да изработят собствен подход за британската ваксина. Решението трябва да бъде взето в зависимост от ръста на заболеваемост и наличието на алтернативни ваксини. Някои държави вече приеха ограничения за използването на препарата при по-младите.

Европейската агенция по лекарствата има данни за 169 случая на мозъчни кръвни съсиреци до началото на април при 34 милиона дози, приложени в Европейското икономическо пространство. То включва 27-те страни от Европейския съюз, както и Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Повечето случаи са регистрирани при жени под 60-годишна възраст в рамките на две седмици от ваксинацията. За сравнение 4 от 10 000 жени получават кръвни съсиреци при орален прием на контрацептиви.

От днес Испания ще прилага ваксината на "Астра Зенека" само за хора над 60 години. Мадрид ще вземе решение в рамките на днешния ден дали да приложи втората доза на пациенти, получили вече първата доза.

Италия също препоръча инжекцията на "Астра Зенека" за хора над 60 години. Великобритания заяви, че лица под 30 години трябва да се имунизират с алтернативна ваксина.

Германия миналата седмица препоръча лица под 60 години, получили една доза на "Астра Зенека", да използват друг препарат за втората доза. Подобна мярка не изключват Франция, Финландия и Норвегия.

Франция препоръчва ваксинация с "Астра Зенека" за лица над 55 години.

Норвегия и Дания прекратиха напълно използването на препарата.

Германия планира да започне двустранни преговори с Русия за закупуване на ваксината "Спутник V". Окончателното споразумение ще зависи от одобрение за препарата от страна на Европейската агенция по лекарствата. На първо време Берлин иска да разбере какви количества Русия е в състояние да достави и в какви срокове. Брюксел вече обяви, че не планира разговори с Москва по предварителен договор за "Спутник V", както процедира с други доставчици на ваксини. Затова Германия заговори за двустранни предварителни преговори с Русия.

Евросъюзът е поръчал 400 милиона дози от "Астра Зенека", но обвинява компанията в неизпълнение на договорените количества. На този фон редица страни от Съюза не са използват получени количества заради спад на общественото доверие в препарата.

Ваксината на "Астра Зенека" е най-евтината и най-разпространената в света. Липсата на изисквания за специални фризери, както при други продукти срещу COVID-19, я прави най-вероятна основа на редица ваксинационни програми в развиващия се свят.

Източник БНТ