Жителите на квартал „Долно Езерово“ и зоните А, Б, В и Районен център в „Меден рудник“ имат възможност да подобрят комфорта в жилището си като подменят старата си печка на твърдо гориво с нов уред.

Подмяната се извършва по проект на Община Бургас, който има за цел да се подобри качеството на въздуха, озаглавен „Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. „Долно Езерово“, гр. Бургас“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, чрез Кохезионен фонд на Европейския съюз.

Проектът допуска домакинствата да получат по избор топловъздушна камина на пелети, камина на пелети с водна риза, котел на пелети или климатик. В замяна на това те трябва да предадат старите печки, които ще бъдат предадени за рециклиране.

Заявления се подават в специално обособения информационен център в читалище „Просвета – 1927“ в „Долно Езерово“. Той е отворен за граждани всеки работен ден от 08:00 до 17:00 часа.

Образци на заявленията, както и информация за условията и реда за кандидатстване, са публикувани на страницата на Община Бургас:

https://www.burgas.bg/bg/proekti/proekt-namalyavane-na-zamarsyavaneto-na-atmosferniya-vazduh-s-fini-prahovi-chastitsi-v-kv-dolno-ezerovo-gr-burgas.

Информация ще се предоставя и на телефон 056/ 843 891.

Приемът на документи ще продължи до 31 май, след което ще бъде направено класиране на кандидатите.