„За нас, българите, 3-ти март олицетворява свободата във всичките й аспекти: духовен, културен, социален и физически.”- С тези думи кметът на Созопол Тихомир Янакиев се обърна към жителите на общината по време на честванията по повод 143-тата годишнина от Освобождението на България.

„3-ти март символизира и края на една съдбовна неправда, а именно 5-вековното османско робство. Защо съдбовна неправда? Защото през 1396 година, пет вековен мрак се спусна над народ с хилядолетна история, народ, спрял арабските пълчища на шейх Маслама през 718 година, народ дал кирилицата на братски нему народи, народ, който не е губил бойно знаме в битка, народ велик и горд!”, посочи Янакиев.

По време на тържествената церемония представителния блог на Флотилия бойни и спомагателни кораби при ВМС с командир на пункт за базиране Бургас кап. I-ви ранг Дарин Попов, към Паметната арка в градската градина се отправиха председателят на ОбС Георги Пинелов, общински съветници, зам.-кметовете Румен Кисьов и Тодор Дамянов, служители на Общинска администрация, представители на политически партии и НПО. С военна церемония и на фона на националния химн бе издигнат българският флаг

След чувственото изпълнение на стихотворението „Аз съм българче” на 6-годишните малчугани от ДГ „Здравец”, в чест на загиналите за свободата всички паднаха на колене, след което поднесоха своите венци и цветя и се отправиха към храм „Св.Георги Победоносец”, където бе отслужена панихида от отец Иван и отец Димитър.

Въздействащ рецитал изнесоха учениците от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ с ръководители г-жа Чапевова и г-жа Караманова, след което продължиха с представяне на хорово изпълнение.