Предстои Общинският съвет да гласува проекта на бюджет на Бургас за 2021-ва година. Финансовата му рамка е 323 милиона лева. От тях 47 милиона са средствата по европейски проекти. Преди началото на дебатите, кметът Димитър Николов призова съветниците да подкрепят бюджета.

„Тази точка от дневния ред е изключително важна, защото ще гарантира сигурността и развитието на Бургас не само за тази година, но част от капиталовите активности имат отношение и за много години напред. Всички помним миналогидшното притеснението по отношение на неизвестността и разходите, направени за КОВИД 19. Вярвам, че най-лошото от тази пандемия е вече зад гърба ни. Нанесените щети не можем да променин и поправим с магическа пръчка. Затова, когато внасяхме бюджета официално го кръстихме „Бюджет за възстановяването с грижа за хората. В условията на здравна и финансова криза, предлагаме добре обмислена рамка, като акцентът е върху актуалните проблеми, които касаят бургазлии”, каза кметът Димитър Николов.

Проектът на Бюджет за 2021 позволява Бургас да не спира своето развитие, а да продължи напред. „Нанесените последствия оказаха серизно отражение върху всички, включително - средния и дребен бизнес. В тази ситуация се изисква адпатация чрез нови решения и да препотвърдим нашите приоритети - здравеопазване, социална взаимопомощ, образование, създаване на условия за привличане на инвестиции и трудова заетост в Бургас”, допълни кметът.

За разлика от други общини, Бургас реши да не компенсира тежката година, като увеличи данъците. Напротив, тук, местните данъци и такси остават непроменени, а средства ще бъдат спестени от преструктуриране на администрацията.

„Който от Вас прецени, че е добре в Бургас да се подкрепи изграждането на университетска многопрофилна детска болница, нека подкрепи бюджета. Който от Вас прецени, че е добре да подкрепи качването на Бургас на следващо най-високо ниво във здравеопазването и битката срещу онко забояяванията, с изграждане на нов копрус към КОЦ, закупуване лапароскопска апаратура, роботот, който да прави животоспасяваши операци, нека подкрепи бюджета. Нека го подкрепи и всеки, който желае бургаските училища „Кирил и Методий”, ПМГ и Гимназията за романски езици да преминат на едносменен режим на обучение. А два випуска в новата компютъра гимназия да могат да учат в нов корпус, а не сбутани в една класна стая. Нека подкрепи бюджета и всеки, който иска децата от детската градина в бл. 144 да не учат в подблоково пространство на жилищен блок, а в самостоятелен детска градина”, призова кметът Николов.

Бюджетът предвижда още изграждане нова детска градина в ж.к. „Възраждане”, „Долно Езерово”, „Меден рудник”. Важен аспект са нови възможности за инвестиции в индустриалните ни зони, нови патронажни услуги за възрастните бургазлии, възстановяване на разбити улици.

„ Аз съм убеден, че по-голямата част от общинските съветници ще постъпят разумно, ще притъпят своите предизборни емоции и ще дадат полет за развитие на Бургас. И след години, когато минават край изградените обекти, ще си спомнят с носталгия как да са подкрепили или не бюджета”, допълни Николов.

Кметът каза, че бюджетът е консервативен, но е убеден, че е реалистичен и балансиран. Той осигурява и допълнителен резерв, ако се налагат извънредни разходи за пандемията.

В бюджета са заделени средства за стимулиране на полетите, помощ за регионалния туризъм, развитие на нови индустриални терени, включително 600 декара до „Меден рудник”.

„Тази година няма грандиозни проекти, но са застъпени най-необходимите и перспективни дейности за Бургас”, каза Николов.