За закона разрешението за строеж на комплекст „Алепу Вилидж” е едно правно нищо и не се е случило. Това заяви пред медии прокурор Христо Колев, след като Административният съд в Бургас обяви резрешението на строеж на комплекса, станал известен като подпорна стена, за нищожно.

„Не може да има укрепване на свлачище заедно с хотел. Този строеж е абсолютно незаконен и следва да се процедира както с всеки незаконен строеж – да бъде премахнат”, каза прокурор Колев. Това обаче може да стане на следващ етап, тъй като в момента тече законовият 14-дневен срок за обжалване пред Върховния административен съд.

Разплитането на казуса Алепу в детайли

С решение от днес бургаският Административен съд обяви нищожността на разрешението за строеж на куроретн комплекс „Алепу”, а именно подпорната стена на свлачището. Съдът прие, че протестът на Окръжна прокуратура Бургас е допустим и основателен, не сподели доводите на ответната страна.

„Обявил го е за нищожно поради наличие на изключително сериозни нарушения при неговото издаване, а именно пълна липса на материално-правните предпоставки, които са задължителни, за да бъде издадено то, които обуславят юридическия акт, въз основа на който главният архитект е издал съответното разрешение за строеж. На първо място разрешението за строеж се издава, след като има заявление от възложителя, който е длъжен да представи на главния архитект инвестиционните проекти. При разглеждане на делото беше установено, че възложителят, който ги е подал, е нямал съответно качество по силата на закона. Те са подадени от „Главболгарстрой турс”, който към този момент не е бил възложител на строежа. Това е станало много по-късно във времето. Въз основа на това всички издадени и съгласувани строителни книжа, възложени от „Главболгарстрой” на лица, които са извършпили комплексни доклади във връзка със строителството, не са извършени по законния ред. Върху тях няма как да бъде издадено строително разрешение”, обясни прокурор Колев.

Според държавното обвинение на следващо място е фактът, че след назначена съдебно-почеркова експертиза, се е установило, че тези заявления не са подадени от упълномощените лица.

„Те са едни неистински документи, въз основа на които са приобщени по административната преписка всички документи по делото. Едва след това е подадено ново заявление от надлежно упълномощен представител по делото, в което обаче не са приобщени никакви документи. Т.е. цялата административна преписка, по която се е произнесъл главният архитекст, е окомплектоваха с документи, които не са били приобщени по надлежния ред. И също няма правно основание да бъде издадено разрешение за строеж”, допълни прокурорът.

Нарушенията са две – възложител, който е представил документите за одобряване на строителното разрешение няма. А документите, които са входирани в цялата административна преписка, лиспват при заявяването на разрешението, което е атакувано.