Жители на Приморско и Царево излязоха на пътя от Ропотамо до Царево, за да изкажат недоволството си от състоянието му. Те се събраха на кръстовището за селищно образувание Узунджата.

„Искаме цялостна реконструкция, четири ленти и модернизация на пътя Созопол – Приморец. Безопасни пътища и европейски туризъм”, Бяха част от лозунгите, издигнати на протеста.

Негов основен организатор беше общественикът от Приморско Здравко Василев, като сред активните участници бе и опозиционерът от Царево Емил Пейчев.

„Целта на протеста е да покажем общото недоволство и несъгласие със състоянието на основния път, който свързва две морски общини, които имат претенции, че искат да развиват съвременен морски туризъм”, каза Здравко Василев.

Той коментира и обявената от АПИ в петък новина, че до началото на туристическия сезон пътят Бургас-Созопол-Царево ще бъде ремонтиран, а отпуснатите средства са 800 000 лв.

„Смешна е сумата, която се отпуска всяка година за някакви козметични ремонти. Не може ремонтът на 1 км. магистрала да струва 2.5 милиона лева, а тук за 50 км. път, който свързва две морски общни, а лятото доколкото знам трафикът достига няколко десетки хиляди автомобила, да е с такъв бюджет за ремонт. Искаме освен пътят да бъде в достатъчно добро състояние до лятото и да се пътува безопасно по него, да се предприемат най-бързи действия за цялостна реконструкция, поне четирилентов обезопасен път до Синеморец. И всички мостови съоръжения да бъдат прегледани и ремонтирани”, заяви Здравко Василев.

На този етап местните искат да бъдат чути.

„ Видяхме, че за първи път има обединение на две морски общини по един въпрос - нещо, което не се е случавало от 20 години, което значи, че наистина проблемът е наболял и сериозен”, заяви Василев.