От днес районът на гръцката столица Атина е под пълна карантина. Остава в сила изискването гражданите да изпращат SMS при излизане от дома си, с който да да регистрират целта на придвижването си. От 15 февруари ограничават придвижването и по работа.

С решение, взето в сряда следобед от правителството, служителите нямат право на сертификати за движение, но също така и свободни предприемачи, чийто бизнес е затворен. Прилагането на съответните решения започва в понеделник, 15 февруари 2021 г., и започва строг и систематичен контрол.

По-конкретно служители, които работят дистанционно или в процес на спиране на трудови договори, не могат да притежават удостоверения за движение, нито от техния работодател, нито от системата "Ergani", нито от forma.gov.gr. Разрешителните за придвижване, които са в сила за тези служители, вече не са валидни и тяхното придвижване ще се извършва чрез SMS изпратен на номер 13033 с 6-та.

Самостоятелно заетите лица, заедно със сертификата „тип A“, издаден от forma.gov.gr, трябва да имат, при проверка, отпечатан от данъчното досие разрешението за бизнес (актуално състояние).

За публичния сектор проверките ще се извършват чрез работния план, който ще докаже, че те работят само с абсолютно необходимия персонал. Сертификатите за движение трябва да имат кръглия печат на фирмата, като ще се извършват систематични проверки за правилното прилагане на разпоредбите.

Националният орган за прозрачност вече има пряк и кръстосан достъп до всички данни на работещото население в страната, в публичния и частен сектор.

Относно карантината, вечерният час от 21 до 5 часа се запазва, а маските стават задължителни и на открито.

Магазините от търговията на дребно ще бъдат затворени, спират работа фризьорските и козметичните салони. Религиозните служби ще се извършват само в присъствие на свещенослужители. Всички степени на образованието преминават на дистанционно обучение. Обучението в прогимназиалния и гимназиалния курс ще бъде извършвано сутрин, а в началния курс - следобед. Висшето образование също преминава на дистанционна форма на обучение