Наблюдаваме устойчива тенденция за увеличаване на случаите с положителен тест за COVID-19. Паралелно с това, благодарение на мерките, които са с най-нисък индекс на строгост, запазваме устойчиви места по заболеваемост в Европа. В сравнение с другите страни, мерките в България са изключително либерални. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че няма голяма разлика в заболеваемостта на ниво ЕС, тъй като тя се е вдигнала в целия континент. Тя е най-повишена в Португалия и Испания, а най-ниска в Гърция, България и Финландия.

За последните 14 дни заболеваемостта в България е 99 на 100 000 души население. От този понеделник тя е 140 на 100 000 души население и ще се отрази в отчета за следващ период. България е на 26 място е Европа и на 6 на Балканите по заболеваемост. Смъртността е 8,03 на 100 000 души население, което ни отрежда 15 място е Европейския съюз.

„Има раздвижване в областите в страната. 12 области са в червената зона с над 120 заболели на 100 000 души население, 12 в оранжевата и само 4 в жълтата. Задълбочава се разликата и тя вече е 10 пъти между Търговище, където заболеваемостта е 30 на 100 000 души, и Кюстендил, където заболелите са 300 на 100 000 души”, каза Кунчев.

Проф. Мутафчийски заяви, че с 15% е увеличението на хоспитализираните в болниците.

За последното денонощие средната възраст на заболелите е 52 години. 19 от случаите са на хора под 19 години. Има 29 заразени медицински лица.

За последната седмица тенденцията се обръща и заразените са повече от излекуваните. Положителните са 5708 души, а оздравелите 3659.

„Наблюдаваме тъжна закономерност в обществените реакции по отношение на мерките. Когато, в резултат на повишаване на инфектираните, затягаме мерките, се говори, че пречим на икономиката. Когато, в резултат на спадане на случаите, разхлабваме се говори, че нас не ни е грижа за здравето на хората. Всичко, което се твърди, е неприятно. Всички ние, като екип, плащаме висока лична цена и цена като екип. Но само по този начин, последователно, можем да извоюваме победата над този вирус. Считам, че до момента сме били прави, не мога да подмина с невнимание това, което се случва на ниво ЕС – проблеми с доставки на ваксини, проблемите в отделните държави и Европейската комисия. Получихме писмо от еврокомисаря по здравеопазване в България да отмени заповедта си за забрана на износ на лекарства и кислород. Винаги ние се ръководим от интересите на българския народ, винаги мислим първо за нашите граждани и после за всички останали. Намираме се в световна криза, голяма част от договорите не се изпълняват в срок и това рефлектира върху търпението на гражните на Европейския съюз”, каза Ангелов. От думите му стана ясно, че засега, докато България изпитва недостиг, заповедта за износ на лекарства няма да бъде отменена.

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 35%, а за интензивни 38%. „Прави впечатление по-високият процент заетост на болничните легла в Благоевград , Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София област, Хасково и Шумен”, обясни здравният министър.

Той даде данни за ваксинациите на учителите.

С антигеннит тестове са изследвани 23 000 учители – положителни са 57. От непедагогическия персонал тествани са 6427 – положителни са 17.