Годината на пандемията ни отне някои събития – емблеми, сред които конкурсът „Бургас и морето” и изложението „Флора”. През 2021-ва година обаче те се завръщат в културния календар на Община Бургас, стана ясно при представянето на Бюджет 2021 от кмета Димитър Николов. Частта с културните събития е изключително добре балансирана и пълна с вълнуващи програми.

„Ще направим допитване до бургазлии - вече установена успешна практика - в каква посока да се развие песенният ни конкурс.

Създаване на условия за изява на независимия сектор в условия на Ковид е наш основен приоритет”, заяви Николов.

Средствата в две пера, свързани със сектор култура, не са намалени, въпреки трудностите - финансовата помощ за издаване на книги на бургаски автори и за съфинансиране на малки културни проекти.

Бургас ще разгръща остров Св. Анастасия и Етно-рибарския комплекс "Ченгене скеле" като основни туристически атракции и популяризираме нови туристически маршрути. В тази връзка са предвидени и средства за продължаване на разкопките на "Акве Калиде", за издирване на подводни обекти в заливите Ченгене скеле и Форос, като целта е да се локализират корабокрушения и да се направят евентуални разкопки на корабите.

През лятото ще ни гостува елитната изложба "Среброто на траките" - съвместна организация на Регионален исторически музей и НАИМ-БАН.

„Насищаме обновените пространства с качествени събития - затова запазваме, макар и с намален бюджет, утвърдените кинофестивали: София филм фест, Международния фестивал на историческото документално кино, Бургаският международен филмов фест. Създаване на дигитално съдържание и разгръщане на капацитета на платформите на Общината в социалните мрежи е друга приоритетна задача. Целият събитиен календар - достъпен с един клик: това е амбицията ни в организационен и маркетингов план. Крайната цел е през универсална електронна платформа да се наемат пространства за събития - от състезания и спектакли до дискусии и конгреси, както и да се предоставя информация в реално време за случващото се в зали, галерии, спортни съоръжения”, заявява Димитър Николов.

Запазването на успешните модели и създаването на нови акценти в събитийния календар на Община Бургас с рационално използване на средствата.

Основните цели са за постигане на устойчивост на културните процеси, за подобряване качеството на социален живот на жителите на общината чрез достъп до достатъчно качествени културни и спортни събития, както и създаване на стимулираща среда за работа на туристическия бизнес.

Тематичните уикенди остават акцент в календара. Амбицията е тази година да започнат през март/април и да продължат през октомври. Част от уикендите ще бъдат разгърнати в седмици.

За това много ще помогне фестивалният туризъм. Едно от най-успешните ни събития - Spice Music Festival - ще има място в календара и през 2021 г. Подготвя се второ издание на един чисто бургаски продукт с принос в създаването на нова вълна посетители в града ни - Teen boom festival. Продължаваме с Дни на куклите и Ерата на Водолея, които са част от традицията.

Нови заглавия ще има и при тематичните уикенди/седмици, наред с познатите, посветени на сладоледа, на рибата и виното, на джаза и на рока.

Ще стартират още през пролетта с Отворен уикенд на книгата, посветен на сградата на новата библиотека.

Спортът ще бъде силно застъпен - освен седмица на Екстрийм активностите, ще имаме Сърф уикенд.

„Ще продължим да подкрепяме спортните клубове, а в календара за година са включени престижни състезания: Световно първенство по свободно гмуркане - юни; Европейско първенство по борба U-15 за момичета и момчета - май; Световно първенство по Джу-Джицу - май; Европейска купа плажен тенис - юни; Международен турнир по борба "Петко Сираков-Иван Илиев" - март; Международен турнир по художествена гимнастика "Жулиета Шишманова" - май; Международна колоездачна обиколка на България - юли; Общински международен турнир по плуване Гран При (Олимпийска квалификация) – май”, заяви кметът Димитър Николов.