Десетки рибарски лодки изпълниха каналите на рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, в знак на недоволство срещу въвличането на местните жители в политически сценарии. В момента там започва мълчалив протест.

Преди дни сдружение „Морско сговор”, което е като неформално кметство на селището, е внесло предложение за промяна в закона, което да запази съществуващите край каналите рибарски постройки. Това обаче е предизвикало реакции на определени политици, които са опитали да обвържат искането на „Морски сговор” със запазването на една от постройките от сараите на Ахмед Доган в парк „Росенец”. Именно срещу опита за свързване на двете неща е недоволството на рибарите днес.

„Целта на днешния протест е да покажем несъгласието си с някои действия на политици, които се опитват чрез нас да предизвикат политически скандал и да спечелят пр точки. Всъщност документа, който сме внесли в Народното събрание, се отработва от няколко години. Помагаха ни юристи, архитекти и хора, разбиращи от градоустройство. И когато дойде ред действително да се вземе решение, изведнъж се тиражира една новина, че ние сме подготвили това, за да узаконим сараите на г-н Доган. Нищо общо няма. Докуменът, който сме внесли, се отнася само и единствено за Рибарското селище, като е подплатено с много факти - ние сме вече в Националната листа на нематериалното културно наследство, кандидатстваме за ЮНЕСКО. Подробен устройствен план, общ устройствен план, селищно образувание - всичко е насочено за Рибарско селище. Това нещо е направено от най-добрия архитект – негово величество животът! Всичко е толкова колоритно, приятно, стана украса не само за Бургас, а и за България”, каза председателят на сдружение „Морски сговор” Димитър Янчев.

Той допълни, че местните търсят режим на търпимост, докато всички проблеми бъдат изгладени. Преди месец те са внесли предложението си в Народното събрание, а в четвъртък Янчев е бил на изслушване в Комисисията по земеделие и гори. Жителите на Ченгене скеле са получили подкрепа както от любители рибари, така и от министъра на екологията.