Над 2280 домакинства от бургаския квартал "Долно Езерово" ще имат възможността да подменят старите си печки на дърва с нови уреди на екологично гориво.

Подмяната ще се извърши безплатно по проект на Община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух в тази зона на града, който се реализира в две фази.

В момента продължават дейностите по изпълнение на първата фаза. Чрез анкетно проучване ще се установи какъв тип уреди ще са най-подходящи за домакинствата. След анализ на събраната информация ще се оформят документите за кандидатстване и правилата за провеждане на процедурата.

Реалното кандидатстване за подмяна на старите уреди с нови ще започне в края на 2021 година. Фокусът на проекта е кв. "Долно Езерово", но при липса на достатъчна желаещи да се включат, ще се извършват дейности и в зони А, Б, В и Районен център от жилищен район "Меден рудник".

Изпълнението на мерките ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване емисиите на фини прахови частици с източник битово отопление с твърдо гориво за територията цялата община.

Проектът дава възможност на всяко едно домакинство от квартал "Долно Езерово" да може да кандидатства за подмяна на стария си отоплителен уред с нов по-модерен и по-безопасен за околната среда.

Проектът "Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. "Долно Езерово", гр. Бургас" се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезиония фонд.