Темпът на ваксинацията у нас се провежда изключително добре за разлика от редица други страни, защото успяваме да запазим втората ваксинация, обяви ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той обясни, че в общия план България излиза на по-задно място - 0,2% по отношение на ваксинирането. Но това зависи и от броя ваксини, настоя той.

"Графикът е много добър, няма забавяне по отношение на ваксините, те веднага започват да се изполват, щом пристигнат", посочи Гигов.

"14 040 дози очакваме следващата седмица от ваксините на "Пфайзер". Те ще компенсират тези, които не дойдоха тази седмица. За месец февруари очакваме 83 хиляди дози, а за март 104 хиляди дози", съобщи на свой ред директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Както вече беше коментирано, забавянето тази седмица беше причинено от модифициране в производствения процес, която трябва да увеличи капацитета на производство и от месец март да има по-големи доставки", обясни той.

Според Кирилов до края на март очакваме и 54 хиляди дози от "Модерна".

Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата по отношение на препарата на "АстраЗенека".

"Ако становището е положително и ЕК издаде разрешение, имаме индикация, че през февруари и март ще получим стотици хиляди дози от "АстраЗенека". Докато няма становище и оценка, не мога да дам конкретника по отношение на доставките", посочи обаче Кирилов.

В заключение здравният министър проф. Костадин Ангелов настоя, че ваксини ще има за всички български граджани.

"По предварителни данни само ваксините, които ще дойдат до края на годината, ще могат да бъдат ваксинирани над 5 800 000 български граждани. Ако се добавят и още две ваксини те ще нарастнат и повече от април нататък ще имаме много дози ваксини. По предварителни данни ваксинираните лица през месец април могат да достигнат 863 000 души", пресметна той.