90 флакона от ваксината срещу COVID-19 бяха доставени току-що в РЗИ-Бургас. Микробусът с чаканата пратка пристигна, съпроводен от полицейски екскорт, и беше посрещнат от директора на здравната инспекция в града д-р Георги Паздеров. През цялото време, докато проемаше пратката, той поддържаше видеовръзка със здравния министър Костадин Ангелов, който да се увери, че както транспортът, така и съхранението, ще бъдат наред.

Веднага, след като бяха изкарани от транспортното средство, и прегледани, ваксините бяха поставени в хладилника, от който в следващите дни ще бъдат взети дозите за имунизацията. Хладилникът е настроен на +5 градуса и се следи с три термометъра, обясни д-р Георги Паздеров. Той каза, че обратното броене вече е започнало и оттук-нататък броим 5 дни да бъдат доставени дозите – каквито са указанията на производителя Pfizer.

„В момента, в който бъде изваден един флакон и бъде темпериран, в рамките на 30 минути преди да се сложи трябва да се темперира, неразреден може да издържи 2 часа навън. Разтворена ваксината със спринцовките и наредена върху предметната количка, може да издържи до 6 часа на стайна температура. В рамките на работния ден един път или два пъти се подготвят дозите и се прави апликацията на желаещите”, обясни д-р Паздеров.