Запознайте се с Барс и неговият човек! Те имат нужда от подкрепа, за да откриват опасни за животните отрови

На Международния ден на доброволеца, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампания за набиране на средства за единствения в България екип с обучено куче за борба с отровите в дивата природа. Доброволната помощ е ключова за осъществяването на мисията на БДЗП – опазването на птиците и техните местообитания. В този ден Дружеството изразява своята сърдечна благодарност към всички доброволци, които са допринесли с безкористния си труд за опазването на българската природа. БДЗП отправя апел за подкрепа със справянето с най-голямата заплаха за дивия свят – незаконното използване на отрови и отровни примамки.

За четири години немската овчарка Барс и неговият водач Николай Терзиев от БДЗП са направили повече от 100 патрула и активни претърсвания. Тяхната задача е да прекъсват пагубната верига от жертви на незаконно поставени отрови в природата, сред които са и световно застрашени видове като египетския лешояд и царския орел.

За да продължи да изпълнява тази мисия, екипът се нуждае от подкрепа и по-голямо разбиране от страна на обществото за опасностите, които крият отровите не само за природата и биоразнообразието, но и за хората. Необходимата сума е 5000 лв. Всеки може да помогне като дари чрез банков превод на страницата на БДЗП, чрез platformata.bg или на кратък номер 17 777 с DMS „POLET”. Всяко дарение ще бъде използвано изцяло за нуждите на екипа, свързани със спецификата на работата му. Подробна информация може да откриете тук.

Незаконното използване на отрови и поставяне на отровни примамки срещу наземни хищници нанася непоправими щети, особено върху популациите на хищните птици. Екипът за борба с отровите се е отзовавал на мига при всички най-тежки инциденти с отровени диви и домашни животни през последните години. През юни тази година заради отрови загина цяло семейство египетски лешояди в Източните Родопи. През септември 2019 г. в района на Своге бяха отровени осем белоглави лешояда и един скален орел. През март 2017 г. в Кресненското дефиле отрови почти изцяло унищожиха наскоро обособилата се в района, в резултат на програма за реинтродукция, колония белоглави лешояди, като загинаха 30 птици.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”