Петима автори са номинирани тази година за престижното отличие "Художник на годината" 2020 в Бургас. Това са: Иво Бистрички, Петър Пецин, Никола Станчев, Дора Славова и Фоти Фотев. Победителят ще се определи от 11-членно почетно жури.

А церемонията по награждаването ще се проведе онлайн. Събитието ще бъде предавано в официалната фейсбук страница на Община Бургас на празника на града, 6 декември.

Наградата "Художник на годината" има за цел да се отдаде почит, уважение и признание на художник, който с творческите си постижения е допринесъл за развитието на съвременното българско изобразително изкуство и културния живот на град Бургас. Връчва се на член на "Дружество на художниците - Бургас" с дългогодишна активна творческа дейност и постижения в областта на живописта, скулптурата, графиката или приложно-монументалните изкуства. Наградата включва плакет с изображението на Свети Лука - покровител на художниците, диплом и парична премия.

Традиционната празнична изложба "Никулден" ще събере най-доброто творчество на повече от 60 автора от Бургас и страната. Експозицията ще бъде открита след края на наложеното в момента ограничение в залата на Дружеството на художниците на "Александровска" 22.

Трудната задача да бъдат селектирани произведенията, които да бъдат изложени, има тричленно жури в състав - Атанас Стоянов, Иво Бистрички и Георги Петков.