В началото на седмицата наблюдаваме първи сериозен полъх на зимата. Сняг заваля в Северна и Западна България.

С понижението на температурите през нощта в София, Разград, Перник и Кюстендил валежите от дъжд преминаха в сняг.

В ранния следобед в западните райони валежите се очаква да спират, но на изток ще продължат до късно през нощта. Температурите в топлата част на денонощието ще се колебаят между нула и 5 градуса. През деня на юг се очаква да превалява дъжд, на места примесен със сняг, а в северната половина на страната ще вали сняг.

Снежната покривка в по-голямата част от страната няма да надвиши 5 см. В централните и източните райони на Дунавската равнина обаче снегът ще е обилен и ще натрупа до 10-15 см, в областите на североизток с локални натрупвания до 20 см. Снегът на изток ще е мокър и тежък, и ще създава условия за прекъсване на електропроводи и счупване на клони на дървета. Силният вятър пък е предпоставка за снегонавявания.

Общо 185 снегопочистващи машини към момента са на терен в София и извършват обработки срещу заледяване на улици и булеварди. Работи се във всички 24 района на столицата. Продължава работа по обработване на трасетата на градския транспорт, стръмни участъци, основни улици в кварталите, съобщават от Столичната община.

Обработки се извършват и на Южна дъга на Околовръстен път, както и на общинските пътища.

Започна и почистване на прилежащите пространства на спирките на градския транспорт, както и към пешеходните подлези.

Към момента градският транспорт се движи по обичайните си маршрути при зимни условия.

В Северна България има предупреждения и за силен вятър, на места може да се образуват и преспи.

Източник Нова тв