Екоминистър Димитров от Бургас за кораба с отпадъци във Варна: Това е регулярна дестинация, не вярвайте в лъжи

img

„За балите във Варна – това е регулярна дестинация, регулярно място, където се разтоварва, единственото в момента в България, определено да бъде за отпадъци, които се горят в два от циментовите заводи – Враца и Девня. Това са кораби, които са с нотификация от 2019 г. Този кораб е петият поред, който идва”, каза министърът на околната среда Емил Димитров, който в момента е в Бургас по въпроса за язвовирите, за да се намери решение за водоснабдяването на Южното Черноморие за години напред.

„Тези бали се горят заедно с нашите отпадъци. Не се занимавайте с лъжи от типа, че тук се горят някакви опасни отпадъци, радиоактивни, че се горят на пристанището и имало шум, дим, прах. Всички знаем какви са заводите в Девня. Колкото е било прашно преди да дойде корабът, толкова е и сега прашно”, каза министърът.

Той заяви, че в София е създаден център, който следи всички кораби и товари. В България по закон могат да се горят 50% наши отпадъци и 50% внос.

"Ние горим към 60-705 наши и 30% внос, законът изцяло е спазен. Ако някой реши, че от Англия не може да се внася, нека види споразумението с Европейския съюз, че до Нова година може. Това е последният кораб, но до Нова година може. Да се заиграваме с неща, които не е редно - плашим хората за неща, за които не е необходимо", каза Димитров.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"