ООН: Пандемията предизвика „катастрофа за поколенията“ заради затварянето на училища

img

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш предупреди днес за „катастрофа за поколенията“ след най-голямото прекъсване на образованието в историята поради пандемията на коронавируса, предаде БГНЕС.

Затварянето на училищата в повече от 160 страни е засегнало над 1 милиард ученици според данни на ООН.

Освен това най-малко 40 милиона деца по света са пропуснали да учат „през критичната си предучилищна година“, каза Гутериш.

В резултат на това светът е изправен пред „катастрофа за поколенията, която може да изхаби неразгадан човешки потенциал, да подкопае десетилетия напредък и да изостри вкоренените неравенства“, заяви той при стартирането на кампанията на ООН „Спаси нашето бъдеще“.

„След като локалното предаване на COVID-19 е под контрол, връщането на учениците в училища и учебни институции възможно най-безопасно трябва да бъде основен приоритет“, посочи Гутериш. „Консултациите с родители, полагащи грижи, учители и млади хора са основни“.

250 милиона деца вече са били извън училище преди пандемията, а само една четвърт от учениците в средните училища в развиващите се страни излизат от образователната система с основни умения, добави Гутериш.

Лидерът на ООН заяви, че настоящата ситуация е „определящ момент“ за младите хора в света. Той също така призова за повторно отваряне на училищата, след като вирусът е под контрол.

„Решенията, които правителствата и партньорите вземат сега, ще имат трайно въздействие върху стотици милиони млади хора и върху перспективите за развитие на държавите през следващите десетилетия“, категоричен е Гутериш.

Препоръките на ООН идват на фона на противоречив натиск в Съединените щати да се отворят отново училищата, макар броят на новозаразените в страната да продължава да нараства. Досега близо 694 000 са загинали по целия свят, докато над 18 милиона са били заразени.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"