Гешев: Прокуратурата бе подложена на безпрецедентен натиск от президента

img

Не сме тук заради лични атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор. Тук сме, защото институцията прокуратура на Република България бе подложена на безпрецедентен политическо-партизантски натиск от президента Румен Радев и обслужващи го политически формации. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Съдебната палата.

"Тук днес с мен са моите заместници, Съвет на асоциацията на прокурорите в България, Управителния съвет на Камарата на следователите в България, административните ръководители на апелативните, окръжните и не малка част от районните прокуратури на територията на цялата страна. Искам да кажа, че всички служители и следователи тук се гордеят с работата си срещу олигархията и мафията, заради които продължаваме да сме най-бедната страна в ЕС", каза Гешев.

По думите на главния прокурор, държавният глава би следвало да олицетворява единството на нацията.

"Когато той слезе при ДСБ, Движение 21 и Мая Манолова, както и Йоло Денев, който не е създал партия, Румен Радев се превърна в обикновен български политик от прехода след 1989 г. Прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши. Освен бедните граждани, в затворите да влизат и политиците, които ги грабят. Тук сме за да кажем, че няма да позволим рушейки държавността да се градят политически проекти, включително от Румен Радев. Вчера т нар. обединител на нацията каза, че българската прокуратура е мафия - нещо, което не си позволи дори Иван Костов. Той говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, олигарсите и политиците ограбили нашия народ", допълни Иван Гешев.

Той бе категоричен, че прокуратурата не раздава присъди. По думите му, не е кадрови проблем на прокуратурата, че секретарят на президента Пламен Узунов е получавал решения на Върховния административен съд преди да са публикувани и подписани.

"Докато аз съм главен прокурор, българската прокуратура е твърдо решена да постигне тази справедливост, която българските граждани заслужават. Не сме зависими от никого, независимо дали това са Борисов, Доган, Пеевски, Радев или някои други. Зависими сме от закона и интересите на българските граждани", допълни Иван Гешев.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Убийство в Карнобат

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас