Съдът в Царево призна за невиновен бизнесменът Тодор Илиев за стрелба с въздушна пушка по цех за преработка на риба в Западната промишлена зона в морския град. Случаят е от нощта на 12 срещу 13-ти април 2020 година, а решението на съда е от тази седмица. Цехът за риба се намира в съседство на автобусната фирма на Илиев - „Шанс тур“.

Преди 3 месеца местният предприемач Георги Пейчев се оплака, че именно съседът му си е купил нова пушка и стреля по кучета, котки, птици, но един ден открил следи от сачми по стената на работното помещение на фирмата си. Тогава той почувства истинска заплаха за живота и здравето на хората, които работят там. Хората бяха притеснени, че могат да пострадат служителите. Намерени 14 бр. сачми.

По случая е образувано производството по реда на Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ) срещу Тодор Илиев за извършени от него непристойни действия, изразяващи се в стрелба с въздушно оръжие в база „Шанс тур“ в Царево и нанесени материални щети по фабрика за преработка на риба и рибни продукти. „На място бил изпратен полицейски екип. Когато пристигнали на място двамата установили, че действително по обекта има следи и дупки, които наподобяват да са причинени от изстрели от оръжие. На място двамата установили по кашон с опаковки, има следи от дупки. При проверка на опаковъчни материали поставени до стената били установени и иззети няколко броя метални частици, наподобяващи проектили от въздушно оръжие. На място били снети обяснения от всички присъстващи лица.“, стана ясно след съдебното заседание по случая.

Съдът обаче намерил Козев за невинен, за което следва да бъде оправдан по обвинението за извършване на непристойна проява по смисъла на УБДХ, защото по делото били приложени няколко деформирани метални частици, „които действително наподобяват да са проектили от въздушно оръжие, но в кориците на делото не се съдържа нито едно годно доказателство, примерно балистична експертиза, което по какъвто и да било начин да удостовери дали действително намерените на място и приложени по делото метални парчета представляват проектили от въздушно оръжие и дали същите са изстреляни от въздушна пушка марка „Хадсан“. Били разпитани над десет свидетели, които не са видели бизнесмена да носи оръжие или да стреля. Те са го виждали да носи това оръжие, да го вдига, дори да произвежда изстрел с него няколко дни преди 12/13.04.2020г., но никога не са виждали да стреля по базата на Пейчев. В офиса на „Шанс тур“, в който бизнесменът съхранявал въпросното оръжие, бил денонощно отворен и до него имали достъп без каквито и да било ограничения абсолютно всички служители, което означавало, че нямало пречка трето лице, неустановено в хода на делото противозаконно да е взело пушката и да си е служило с нея, посочват от Районен съд-Царево.