„Ендевър Лозенец Фест “ ДЗЗД е определен за концесионер на „Малък плаж - Лозенец“ в община Царево, „Валто-Трейд“ ЕООД – за концесионер на морски плаж „Делфин“ в община Несебър и „САМЪР М“ ООД – за концесионер на морски плаж „Обзор - централен“ в община Несебър.

„Ендевър Лозенец Фест “ ДЗЗД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 10 лева с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 10 лева с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 3,10 на сто без ДДС. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 5 710,51 лв. с ДДС.

„Валто-Трейд“ ЕООД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 10 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 10 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 12,70 на сто без ДДС. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 33 388,73 лв. с ДДС.

„САМЪР М“ ООД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 8 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 8 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определено съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 8,00 на сто без ДДС. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 175 712,06 лв. е ДДС. Предвидените инвестиции, свързани с организация на спортно- развлекателните дейности на морския плаж за срока на концесията са 348 840 лв. с ДДС.

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на договора за концесия за морски плаж „Бутамята“, община Царево, област Бургас, сключен на 07.07.2000 г., и за намаляване на дължимото концесионно възнаграждение за морската ивица за текущата година.

Чрез Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето бе въведена възможност концесионерите да предложат удължаване на срока на концесията с оглед ограниченията на дейността им, настъпили заради световната пандемия от COVID-19.

Срокът на договора за морски плаж „Бутамята“ изтича в средата на летен сезон 2020 г. и предвид ситуацията, съществува възможност морският плаж, привличащ много туристи, да остане неохраняем. Това би довело до създаване на риск за живота и здравето на посетителите, или до допълнителни разходи от държавния и общински бюджет, за да се осигурят в много кратки срокове задължителните дейности по водно спасяване и санитарно хигиенно поддържане, чието значение в условията на разпространение на вируса е особено важно.

По силата на приетите Преходни и заключителни разпоредби на ЗИД на Закона за здравето се дава възможност чрез намаляване на концесионното възнаграждение стопаните на плажа, въпреки изключително сложната обстановка, създадена след пандемията, да се справят със задължението си да осигуряват задължителните дейности по водно спасяване, медицинско обслужване и сериозно завишените мерки за санитарно-хигиенно поддържане.

Намаляването на концесионното възнаграждение се прилага само в случай, че концесионерът е изпълнил изискването да предоставя през целия летен сезон 2020 г. плажните принадлежности- чадъри и шезлонги, на цени не по- високи от заявените от него за сезон 2020 г. съгласно уведомлението му по § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на Закона за здравето.