Втори Национален екопротест срещу готвените промени в "Натура 2000" се провежда в столицата и други градове на страната. Под надслов "Долу ръцете от морето, планините и реките" природозащитни организации се обявиха срещу предстоящи промени в закона за биоразнообразието.

Въпреки дъжда, във Варна протестиращите се събраха пред сградата на общината. Те носеха плакати "Да спасим България. Да спасим днес, за да има утре". Според природозащитниците, инвеститори продължават незаконно да престъпват всички нормативни актове и унищожават природата на България.

И пловдивчани се включиха в Националния протест в защита на "Натура 2000". Представители на коалицията организации и граждански групи "Да остане природа в България" се събраха на площад "Стефан Стамболов", пред сградата на Община Пловдив, с настояване българската природа да бъде защитена и да спре застрояването по Черноморието и други защитени територии.

В Русе протестиращите се събраха пред Паметника на Свободата. Исканията им бяха да се коригират правилата по "Натура 2000", както и да се спрат грубите и необмислени, според тях "облагородявания" на Рила и Стара планина с лифтове и ски писти.

В Бургас, откъдето тръгнаха протестите срещу бетона по морето, протестиращите с плакати и тъпани се обявиха против застрояването по Черноморието. Разпънаха и палатка, за да покажат, че и без хотели може да се почива на морето. Протестът премина в шествие по централните улици на града.

Източник БНТ