Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че след среща на оперативния щаб с министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев е взето решение извънредната противоепидемична обстановка в страната да бъде удължена с още две седмици – до края на юли.

„Така ще запазим възможността на министъра на здравеопазването да издава заповеди, с които да се намалява нивото на разпространение на коронавируса. Взехме решение за засилване на контрола. Областните щабове трябва да засилят контрола и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в техния регион. На базата на критичен анализ на ситуацията взехме решение да се намалят масовите мероприятия, защото в последните няколко седмици се наблюдава силно разпространение на болестта след тяхното въвеждане”, каза министърът на здравеопазването.

Той обяви добра новина, че България е близо до откриване на лекарство срещу коронавирус. Директорът на Ангенцията по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че в момента клинично изпитание на медикамента се прави върху 30 пациента в 9 болници в страната. Разработката върху лекарството е започнала през май.