Модерен център за обществена подкрепа замени съборетина, намираща се на ул. „Филип Кутев“ на метри от сърцето на Морската градина в Бургас. Там закрила и грижа ще могат да получават хората в риск и нужда. Социалният център е един от петте по проект: „Създаване на условия за разкриване на 5 нови социални услуги на територията на община Бургас“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., процедура „Подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца“. Днес той беше открит от кмета Димитър Николов и зам. кмета Йорданка Ананинева.

„Това беше съборетина, имахме предписание да я събаряме. Беше неизползвана, имахме много сигнали и жалби, че тук влизат наркомани, че е опасно, че може да се запали сградата. Това ни даде основание тя да й дадем нов социален живот и се радвам, че имахме възможност да кандидатстваме по тази програма, с много малко съфинансиране от Общината. Почти 1,5 млн. лева е грантът, който получихме и петте центъра, в които инвестирахме, станаха наистина бижу, защото в сравнение с другите социални услуги, тук е много по-комфортно. Вижда се, че условията за живот и обитаване на хората в риск и нужда са много по-добри. Тук е добро и комуникативно място. Хората няма да са като аутсайдери в периферията, ще се чувстват добре. По отношението към хората в нужда си личи колко е зряло едно общество.“, каза кметът Димитър Николов.

В момента се набира персонал, в петте центъра ще работят 50 души. „Най-уязвените, най-турдно подвижните, хората, претърпяли насилие, ще бъдат приютени. Имаме капацитетът и финансите да се грижим и да ги предпазим от тежки психически и физически травми“, добави кметът Николов. Той разгледа подробно съоръженията и оборудването в центъра, за да се убеди, че хората, които ще ползват социалната услуга, ще имат всичко необходимо.