101 вида несъответващи на законовите изисквания защитни полумаски бяха установени при извънредна едномесечна кампания, проведена от инспектори на Главна дирекция „Надзор на пазара“ (ГД НП) при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от агенцията.

Кампанията се проведе в периода от 26 май до 25 юни 2020 г. във връзка с повишеното търсене на пазара на лични предпазни средства (ЛПС) в условията на пандемия с коронавирус COVID-19. Освен това, в ДАМТН са постъпили и редица сигнали от страна на Европейската комисия (EK) за несъответстващи ЛПС (полумаски), както и за маски, които представляват сериозен риск за потребителите при употребата им.

При 70 от тези модели е установена липса на маркировка за съответствие СЕ; 83 модела не са били придружени с ЕС декларация за съответствие и не е обявен достъп до такава в електронен вид; 40 модела са били без инструкция за употреба на български език; 67 модела са били без изискващата се информация за производител и за адрес за връзка с него.

За установените несъответствия и нарушения предстои съставяне на актове за административно нарушение.