През 2017 г. в РИОСВ сме внесли инвестиционно намерение за строеж на курортен комплекс при Алепу, а не е за укрепване на свлачище, заяви инж. Цветанка Павлова, директор "ГБС турс“.

Конструкцията на укрепването ще е интегрирана към комплекса, обясни тя пред bTV.

Казусът със строежа на Алепу започна миналата година с любителски кадри, които показваха мащабен строеж на шофьорския плаж. Въпреки че строежът беше представен за брегоукрепително съоръжение, опасенията и изгледът му беше на бъдещо ваканционно селище. След протести изграждането беше спряно, намеси се ДНСКА и прокуратурата. Разледващите ще проверяват как са придобити терените, дали инвеститорите имат всички необходими разрешителни, спазени ли са законите.


Нямало нарушение на плаж Алепу, строежът - брегоукрепителен
"Строежът на Алепу е монолитна бетонна плоча, чиято функция е да има противосвлачищно действие. Разрешаването на застрояване на терена е свързано със задължително укрепване на свлачището. Без него не може да се строи", обясни Павлова.

Днес става ясно, че има разрешително за строеж на "Алепу вилидж", като в началото по думите на Радослав Котларов, изпълнителен директор "ГБС турс", през 2015 г. не са мислили да има нищо на плажа, а през 2016 поради свлачище, застрашавало комплекс, който управляват, са решили да обмислят какво да правят. Той добави, че свлачището е можело да предизвика екокатастрофа, както и други инциденти.

Отрече свлачището да е умишлено направено, защото по думите му, то им е струвало повече, отколкото ако го е нямало.

"Това свлачище има последствия – 2 години инженерен труд и документация и огромни средства. Инвеститорите са мислили да правят терасовидно застрояване, пред този имот общински имот, ние сме втора линия. Този имот не е наш, имаме учредено право на строеж през 2016 г., той е съседен на комплекс, който управляваме, носеше проблеми на комплекса това свлачище", обясни той.

Той добави, че имат и паркинг и новопридобит терен.