COVID-19 намали сделките с имоти в Бургас

img

Кризата с COVID-19 се отрази на имотния пазар в цялата страната, като в Бургас сделките намелели значително. Това отчетоха експерти по време на онлайн дискусията на Imoti.net за състоянието на сектора в града и региона, която се проведе на 15 юни и се излъчи на уебстраницата и в социалните мрежи на водещия сайт за обяви на недвижими имоти.

„През март спадът е с 19%, през април – 48%, а през май 35%. Тенденцията за спад на сделките в Бургас се вписва в общата тенденция при останалите големи градове у нас. В София, Пловдив, Варна и Бургас между март и май са били продадени с около 4200 имота по-малко спрямо същия период на миналата година“, заяви Николай Господинов от IBROKERS.

По думите му при предишната криза през 2008-2009 година спадовете на имотния пазар са били по-минимални и бавни в сравнение с тези вследствие от коронавируса. Според експерта бързият спад сега може да доведе до по-бързо възстановяване на сектора.

По време на извънредното положение спад с почти 70% отчитат и от строителния бранш.

„Към момента това намаление е почти изконсумирано. Човек, който е искал да купи имот в този период, не е купил, но в момента се наваксва с потенциални купувачи, които сега проявяват интерес“, заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) Георги Шопов, по време на разговора с водещия Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

Данните на НАСП показват, че купувачите са предимно от съседните градове Сливен и Ямбол. Чужденците, които имат интерес към имот в морския град, търсят жилище в града, а не ваканционен имот. Сред купувачите са и бургазлии, работещи в чужбина, решили да инвестират в жилище.

Според Георги Шопов кризата с COVID-19 едва ли ще доведе до спад на цените на имотите в Бургас и региона, тъй като този сектор се определя от търсенето и предлагането.

„Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Другият фактор, който влияе на цените на жилищата, е покупателната способност на потребителя, или съотношението между средната работна заплата в даден град и средната цена на жилищата. За големите градове в България то е 0,8 – с една заплата гражданинът може да купи 0,8 кв.м жилищна площ, тя е била същата и през 1984 година“, обясни председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Банковият сектор също отчита леки спадове на ипотечните кредити по време на извънредното положение.

„Първият непълен месец на извънредно положение беше относително силен заради инерцията от предишните месеци, докато април остана под нивото от миналата година. През май ипотечното кредитиране се е възстановило до нивата от миналата година. Очакваме през второто тримесечие обемът от нов бизнес на банката в Бургас да отбележи ръст от 9%“, заяви Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране” в Пощенска банка.

Експертът поясни, че в периода март – май клиентите са се възползвали от каналите за дистанционен достъп до банката, както и от възможностите за жилищен кредит с фиксиран лихвен процент за 30 години и кредит с опция „Флекси“, при който клиентът управлява погасителния си план.

На финала онлайн дискусията потърси отговор на въпроса как се отрази коронавирусът на ваканционните имоти в Гърция.

„Повече от 50% от сделките с имоти в Гърция са с чужденци. Районът в Северна Гърция винаги е бил най-интересен за българите. В предходните години там интересът беше насочен предимно към апартаменти. Откакто започна кризата, нарасна търсенето на къщи с двор и в момента надминава търсенето на апартаменти“, обясни Веселин Маринов от агенция GrekoDom.

По думите му тези, които искат да закупят къща с двор в Северна Гърция, трябва да заделят средно по 1200 евро на кв.м. За района на Солун, в кварталите на първа линия, цените започват от 5000 евро на кв,м.

Oнлайн дискусията „Предизвикателствата на COVID-19 пред пазара на недвижими имоти в Бургас и региона“ достигна до близо 11800 потребители в каналите на Investor Media Group и социалните мрежи, на които беше излъчвана онлайн дискусията. Част от онлайн дискусията може да гледате в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.


Онлайн дискусията „Предизвикателствата на COVID-19 пред пазара на недвижими имоти в Бургас и региона“ е част от мисията на „Годишните награди на Imoti.net”, която насърчава добрите практики в сектора. Това е единственият форум, на който се оценяват постиженията, коректността и добрата репутация на компании и експерти в сектор недвижими имоти. Тази година в специален формат ще се проведе и петото му юбилейно издание.

Церемонията „Годишните награди на Imoti.net” се осъществява с генералното партньорство на Пощенска банка, с подкрепата на Националната асоциация на строителните предприемачи и ЗАД „Армеец“.


Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”