България е една от четирите държави в ЕС, които отбелязват икономически растеж през първото тримесечие на 2020 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г., обяви Евростат във вторник. Сезонно коригираният БВП на България нараства с 0.3%, какъвто е показателят и за Румъния. По-добър е показателят единствено на Ирландия - ръст от 1.2%.

Като цяло обаче европейската икономика отбелязва най-тежкият си икономически спад на тримесечна база, откакто се събират подобни данни (тоест от 1995 г. насам).

БВП на еврозоната се понижава с 3.6%, а в ЕС - с 3.2% през първите три месеца на годината спрямо предходния период. Най-тежки са спадовете във Франция и Италия - с 5.3%, а също и в Испания и Словакия - с 5.2%. Най-голямата икономика в ЕС, Германия, отчита свиване на икономиката си с 2.2 на сто.

Изоставането е факт, въпреки че драстичните мерки за ограничаване разпространението на Covid-19 започнаха да се прилагат едва през март. За сравнение, през четвъртото тримесечие на 2019 г. БВП отбелязва минимален ръст от 0.1% както в еврозоната, така и в ЕС.

На годишна база спадът на икономиката е най-сериозен от третото тримесечие на 2009 г. насам, когато светът бе в разгара на глобалната финансова криза.

Спрямо същия период на миналата година сезонно коригираният БВП намалява с 3.1% в еврозоната и с 2.6% в ЕС през първото тримесечие.

В един от основните търговски партньори на блока САЩ брутният вътрешен продукт в началото на годината намалява с 1.3% спрямо предходното тримесечие, след като записва ръст от 0.5% в края на 2019 г. Спрямо същото тримесечие на предишната година обаче икономиката расте с 0.3%