Сервитьорите, готвачите и другите професии, за които „не се изисква специална квалификация” да продължат да се осигуряват на 610 лв., вместо на 800 лв. Това предложение внесоха от ГЕРБ между първо и второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък добавена стойност (ЗДДС).

В приетото на първо четене предложение се предвижда ставката за хотелиери, книги, в т. ч. печатни книги, учебници и детски книжки с илюстрации, да падне от 20% на 9%. От същото облекчение ще може да се възползват и ресторантьорите.

Освен това се предлагат и туристически ваучери на стойност 210 лв. Те ще може да се използват от лекари, медицински специалисти, служители на вътрешното министерство, на министерство на отбраната и други институции, свързани с борбата против разпространението на коронавируса.

Сега се предлагат и изменения в Закона за държавното обществено осигуряване (ЗДОО). В приложенията към ЗДОО, които описват минималния осигурителен доход при различни икономически дейности, се създава нов ред. Според него „професиите, неизискващи специална квалификация” в ресторантьорството и хотелиерството ще може да се осигуряват на 610 лв. За административен персонал, персонал, зает с услуги за населението, квалифицирани работници и други в сферата прагът става 800 лв.

Предстои предложението да бъде разгледано на второ четене от Комисията по бюджет и финанси утре.