ЕК обвини България в дискриминиране на вносните хранителни стоки

img

В България има дискриминационни мерки срещу търговците на дребно, като ги задължава да фаворизират местните хранителни продукти. Това са констатирали от Европейската комисия и официално са предупредили страната ни с писмо.

Припомняме, че мярката беше въведена в отговор на икономическите последици върху бизнеса у нас от COVID-19. Целта беше да се стимулира местното производство.

От ЕК уточняват, че българското законодателство принуждава търговците да излагат на видно място и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, както и да закупуват 90% от млякото и млечните продукти от местните производители.

Оттам допълват, че това ограничава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС, тъй като създава по-благоприятни и конкурентни условия за местните хранителни продукти, а това води до дискриминация на сходните вносни продукти. България трябва да отговори на Комисията в рамките на един месец. Ако не получи задоволителен отговор, Комисията може да изпрати на страната ни мотивирано становище.

Околната среда също е обект на критика

Комисията приканва настоятелно България и Полша да премахнат пречките пред достъпа до правосъдие във връзка с плановете за качество на въздуха. Нито една от двете държави не е гарантирала, че физическите или юридическите лица, пряко засегнати от превишаванията на пределно допустимите стойности на замърсяването на въздуха.

Комисията настоява страната ни да гарантират, че градските отпадъчни води се събират и пречистват по подходящ начин съгласно изискванията на ЕС. България не е осигурила канализационна система в 48 големи агломерации, в 69 големи агломерации тя не гарантира, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, се подлагат на подходящо пречистване, а в 71 големи агломерации тя не гарантира, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи и се изливат в чувствителни зони, се подлагат на по-строго пречистване. Всички тези агломерации трябваше да изпълнят изискванията до 31 декември 2010 г. Поради това Комисията изпраща мотивирано становище, пише бТВ.

Проблеми в мобилност и транспорт

ЕК е уведомила страната ни, че прилага неправилно правилата за пътната информация, свързана с безопасността на движението по пътищата. Както и че не е предоставила информация за безопасното и сигурно паркиране.

Проблеми има при информационни услуги в реално време за движението по пътищата, както и за неправилно прилагане на правилата на ЕС относно предоставянето в целия ЕС на информационни услуги за мултимодални пътувания.

Страната ни е предупредена и, че не е предоставила и не експлоатира услуги по линии за предаване на данни на всички оператори на въздухоплавателни средства, които изпълняват полети във въздушното пространство.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?