Близо половината от хотелите в страната най-вероятно ще намалят цените за идващия летен сезон на фона на кризата около новия коронавирус. Това заяви пред bTV Румен Драганов от Института за анализи и оценки на туризма.

Според експерта този сезон ще се наблюдава жестока конкурентна борба, което ще доведе до различни маркетингови стратегии и трикове в бранша.

Драганов посочи, че към момента 14% от всичките близо 6 000 местата за настаняване отчитат същите посещения на годишна база.

Скорошна анкета на Националния статистически институт (НСИ) също показа, че около половината хотели в страната възнамеряват да намалят цените за идващия сезон, за да компенсират негативния ефект от разпространението на вируса. В анкетата тогава бяха включени 2 336 хотела, къмпинги, къщи за гости и други.

Данните от сондажа показват, че 52% от местата за настаняване са заявили, че ще намалят цените на нощувките, а 62,5% планират и по-евтини пакетни услуги. Също така 50,4% от обектите ще предложат на клиентите си възможност да сменят периода на вече направени от тях резервации.

По думите на Драганов всеки хотел трябва стриктно да опише своите политики - какво предлага и за кого. Междувременно местата за настаняване у нас не трябва да носят отговорност за заразяване с коронавирус, заяви още той, отбелязвайки, че в други страни хора съдят хотели за подобни случаи.

Относно туристическите ваучери, които се предлагат от правителството, Драганов отбеляза, че те няма да работят в предложения вид, тъй като не е определено кой ще ги издава и раздава. А това може да доведе до спекулации. Експертът предлага вместо туристически ваучери да бъдат увеличени ваучерите за храна.

Туристическият сектор сред най-засегнатите от коронавируса такива. След въвеждането на извънредното положение в България в средата на март от бранша алармираха, че затварянето на хотелите и строгите ограничения на пътуванията ще доведат до сериозни съкращения и до фалити през следващите месеци.

Първоначалният ефект - през март посещенията на чужденци в страната са се сринали с 43,7% в сравнение със същия месец на 2019 година. Междувременно пътуванията на българи извън страната са спаднали с близо 52%, показват данни на НСИ. Туризмът допринася за около 12% от БВП на страната ни.

През първия месец на извънредното положение в страната 35,4% от работодателите в туристическия сектор са освободили свои служители. 40,8% от тях са пуснали наетия от тях персонал в платен отпуск, а 31,7% - в неплатен. 17,6% от тях са се възползвали от схемата "60/40"