До дни заведенията с летни градини и тераси ще отворят врати, но при много строги правила. Масите трябва да са на 2,5 метра разстояние една от друга, персоналът трябва да носи предпазни маски, а навсякъде трябва да има дезинфектанти.
"С тези мерки бизнесът е още една крачка по-близо към фалита, отколкото към отваряне на заведенията. Към този момент бяхме застопорили разходната част, сега по тази схема от сряда ще трябва да започнем да заплащаме веднага пълния наем на заведението. Колегите в бранша са по-близо до стачни действия. Не знаем защо са 2,5 метра, като в чужбина се говори за метър-метър и половина. Тези 2,5 м убиха желанието на бизнеса да отваря", заяви председателят на Асоциация на ресторантьорите Ричард Алибегов пред Bulgaria ON AIR.



Той подчерта, че за ресторантьорския бранш няма предприети никакви икономически мерки. Алибегов отбеляза, че са се надявали много, че ще може да отворят заведенията си с намален капацитет, но вътре и отвън, а не в толкова малък обем.

"Приходите се генерират според броя места, които имаш. Сега в разходната част няма да има никаква промяна. Няма да можем да наемем персонала сега, ще ни трябва 20% от него", посочи той в ефира на "България сутрин".

По-късно днес от Асоциацията на ресторантьорите ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова. На срещата те се надяват да постигнат резултати в намаляване на разстоянието между масите.

"Казаха, че може до 4 човека на една маса, но какви са, имат ли родствена връзка или не, излиза от всякаква компетенция. Идеята на заведението е да събираме хората. Ако не можете да излезете с приятели на заведение, не разбирам какъв е смисълът от това нещо. Един метър дистанция е предостатъчен", коментира Ричард Алибегов.

И още веднъж настоя, че най-важно е да се предприеме пакет от икономически мерки. Това отварянето не трябва да значи, че бизнесът е ОК, категоричен е Алибегов.