До 50 000 търговци на дребно, всеки шести магазин за търговия на дребно в Германия, могат да фалират заради кризата с коронавируса, обяви председателят на Националната асоциация на търговците на дребно Щефан Гент пред вестниците на групата Funke Media, предаде "Дойче веле".

Гент каза, че вече четири седмици магазините, които не продават храна, са затворени и в резултат на това са изгубени около 30 милиарда евро приходи, които магазините няма да успеят да си ги върнат.

Въпреки че миналата седмица властите разрешиха отварянето на по-малките магазини, Гент коментира, че има малко клиенти.

Секторът губи близо 1 милиард евро на ден, алармира Гент.

Според него асоциацията вярва, че до 50 000 търговци на дребно могат да фалират, защото мнозина не притежават достатъчно капитал, за да оцелеят, което предимно се дължи на високите наеми. Асоциацията е изчислила, че има около 300 000 магазина за дребна търговия в Германия.

Корпоративните наемодатели, според Гент, като цяло не искат да правят отстъпки и отсрочки, а когато се съгласят, често искат лихва между 5 и 9%.

Лидерът на асоциацията призова за по-голям финансов пакет за подпомагане на търговците на дребно или ще бъдат принудени да затворят магазините си.

Много продавачи на дребно все още трябва да плащат най-големия си разход - наем - въпреки че магазините са затворени. Опасяваме се, че след тази криза много градски центрове няма да са същите и много магазини ще липсват, смята Гент.