Работодателите, които са съкратили служителите си през последния месец, масово не са изплатили заплати и обезщетения на служителите си. Това съобщи пред bTV Николай Стоянов, главен юрисконсулт в Главна инспекция по труда.

По думите му намаляват сигналите срещу фирми, които се възползват от защитните мерки във връзка с коноравируса.

"Ние получаваме 50% повече сигнали от стандартното за този период. Голяма част от тях са основателни", допълни Стоянов.

През март безработните са се увеличили със 17 572 души, а общият им брой е 25 469 повече спрямо същия месец на 2019, показват данните на Аегнцията по заетостта.

Инспекторът коментира казусите с принудителните отпуски. "Ако има принуда от страна на работодателя към работника, да ползва отпуска против неговата воля, нека сигнализира инспекцията. Явен е страхът на служителите, защото ни сигнализират предимно адвокати, а не работници", каза Стоянов.

Представителят на ГИТ допълни, че няма пречка по време на кризата служителите, които са в отпуск, да започнат работа в друга фирма. Той допълни, че неплатеният отпуск няма да повлияе на обезщетението на НОИ при евентуална регистрация нв бюрата по труда.

По думите му съществува риск за работника при прилагането на намалено работно време от фирмите, каквато възможност имат от Закона за извънредното положение.

Когато работи на намалено работно време, трудовото му възнаграждение ще бъде намалено пропорционално. Работодателят може да защити правана на служителя си, като кандидатства по мярката 60/40. Ако се прекрати трудовото правоотношение след подобно намалено работно време, обезщетенията, които следва да получи също ще бъдат намалени, каза той.