По последни данни на Световната организация по туризъм, близо 1 млн. души на ден губят работните си места в световен мащаб. У нас, по данни на Агенцията по заетостта, за последния месец има регистрирани над 70 хил. безработни. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ.

"От тях 23,7% са в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, а 0,5% са туроператорите и туристическите агенции. Към момента близо 48,7% са се възползвали от мярката „60 на 40“. Това са може би над 38 000 запазени работни места, което показва, че тази мярка дава своя резултат. Може би не удовлетворява всички сектори, но това са данните", заяви Ангелкова.

Тя изрази вяра, че с общи усилия ще успеем да се справим и да продължим напред, независимо от изключително тежката ситуация, в която се намира туризмът в световен мащаб.

"Благодаря на всички, които се трудят в сектора. Вчера на дигитално извънредно заседание на Министерски съвет се прие това постановление за безлихвения заем от 1500 лв. за тези, които са на трудов договор и в неплатен отпуск, както и тези, които са самоосигуряващи се", посочи министърът на туризма.

Тя поясни, че към момента работят в посока късно лято – юли и август, и разработват различни мерки и кризисна рекламна стратегия за сектора. "Разработили сме примерна схема за ваучери за туризъм, насочени към българите", допълни Ангелкова.