Върховната административна прокуратура е възложила на редица държавни институции да извършат задълженията си и да направят незабавни проверки, свързани с продажбата на храни и лекарства в страната.

Прокуратурата възложи на ръководителите на Изпълнителна агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и на Комисията за защита на потребителите предприемането на спешни мерки по предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, осъществяването на търговия с лекарствени продукти, без съответното разрешение, както и на продажбата на лекарствени продукти от разстояние (чрез интернет сайтове).

На горепосочените институции е възложено извършването на незабавни проверки, които да продължат до края на обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение във връзка с предотвратяване последиците от разпространението на новия коронавирус COVID-19. Като при необходимост следва да се търси съдействие от структурите на НАП и на МВР. От държавните органи е изискано още да уведомяват съответните териториални прокуратури, ако се установят данни за извършване на престъпления.

Копия на писмото на заместника на главния прокурор при ВАП е изпратено до министрите на здравеопазването, на вътрешните работи, на икономиката и на финансите, както и до изпълнителния директор на НАП.

Възложено е още на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните да следи за нарушения и предприемането на спешни мерки във връзка с обявеното извънредно положение, свързани с предлагането на храни и хранителни продукти. На ръководителя на БАБХ е обърнато внимание контролните органи да налагат санкции и принудителни административни мерки при установяване на нарушения на Закона за храните. По преценка следва да се информират органите на МВР, а при наличието на данни за извършени престъпления съответната прокуратура.

За горното са информирани административните ръководители на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, на които е възложено да осъществяват контрол по провеждането на допълнителни проверки във връзка с продажбата на лекарствени проверки и храни, които са се осъществят от съответните окръжни прокуратури, Регионалните здравни инспекции и БАБХ, а при необходимост и със съдействието на органите на НАП и на МВР.