България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова. От началото на годината ”Газпром” е прекратил транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония.

По думите ѝ пред БНТ единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".


Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток". Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проекта - първо да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която ни свързва със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ.


Министърът посочи също така, че продължават преговорите за намаляване на цената на руския газ. Основание за разговорите с "Газпром" е решение на Европейската комисия, която разследва руската държавна компания за монопол. Предвижда се новата цена да се формира на базата на континенталните газови хъбове в случай, че тя е по-ниска, България има право да поиска намаляване и на доставната цена на "Газпром".

Петкова коментира и бъдещата Зелена сделка на Европейския съюз. Министърът определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ. Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Ясно сме заявили пред Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година. Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000.

Министърът коментира и предложените законодателни промени от депутати от ГЕРБ, с които по-големите битови потребители на електроенергия, ще трябва да купуват ток от свободния пазар. Това са всички абонати присъединени на мощност над 50 киловата за бита и 30 киловата за бизнеса.Смятам, че това е едно добро, справедливо решение, ще има дискусия разбира се, но смятам, че това е добра стъпка в посока на окончателното либерализиране на пазара на електрическата енергия и до пет години той да бъде освободен изцяло, заяви още тя.