Гръцката верига за търговия с играчки и стоки за дома Jumbo е взела решение да намали регистрирания капитал на българското си подразделение. Това става ясно от официално съобщение в Търговския регистър, цитирано от сайта SeeNews.

Според информацията в него капиталът на българското дружество ще бъде намален с 59,66 милиона лева до общо 101,92 милиона лева. Средствата ще бъдат трансферирани към компанията майка, става ясно още от документите, входирани в регистъра през миналата седмица.

"Българското дружество не се нуждае от тези средства, за да продължи да извършва дейността си", посочват от гръцката група.

Това е третият път, в който компанията намалява капитала си на българския пазар в рамките на едва една година. За първи път това беше предприето в началото на 2019 година, когато регистрираният капитал беше в размер на 248,59 милиона лева.

Печалбата на Jumbo преди облагането с данъци у нас е нараснала до 22,7 милиона евро или 44,36 милиона лева през фискалната 2018-2019 година, приключила на 30 юни 2019 година. За предходната резултатът е от 21 милиона евро или 41 милиона лева.

Jumbo оперира на българския пазар от 2005 година, като в момента има девет магазина у нас - четири в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Извън това веригата оперира в Гърция, Румъния и Кипър.