ВиК служителите искат по-високи заплати

img

На фона на водната криза в Перник - ВиК служителите с искане за по-високи заплати. Това съобщиха от Нова телевизия. Синдикатите предупреждават, че има опасност секторът да остане без работници. Причината - трудовите възнаграждения са с около 300 лева по-малко от средната работна заплата за страната, която е 1250 лв.

От КНСБ настояват увеличението на заплатите на служителите във ВиК сектора да бъде с 15%. От общо заети 16 000 души, над 6 500 получавали минималното трудово възнаграждение за страната.

"При 1249 лв. минимална работна заплата за страната, за ВиК системата средната заплата е 921 лв. Не всички в системата са маскари и са виновни за някои тежки несгоди, до които сме стигнали", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вече се е стигнало до етап, в който няма достатъчно експерти, както и работници.

"Ние имаме вече недостиг дори на багеристи, на работници, защото не може един човек, който е в калта, както виждаме и в Перник, да получава накрая чисто възнаграждение 700 и няколко лева", категорична бе председателят на синдикат "Водоснабдител" Треперушка Младенова.

" Вече има ВиК дружества без нито един ВиК инженер", добави Димитров.

От синдикатите не обясниха за кои дружества става въпрос. А държавата вижда възможност за увеличение на заплатите с няколко мерки. От по-доброто събиране на пари от длъжниците, през предстоящия закон за ВиК сектор. Както и в създаването на холдинг, който да обедини всички ВиК дружества.

"Някои от ВиК операторите разбира се изпълниха още януари месец тези наши препоръки. И в рамките на цялата финансова 2020 г. ще увеличат работните заплати с между 10 и 15%. За други обаче ще е огромно предизвикателство, огромен риск", заяви Нанков.

За да се случи увеличението на заплатите, ще са необходими около 30 милиона лева.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас