Все по-малко стават бургаските магазини, в които се продава свинско от производител. Проверка на БургасИНФО показа, че половината от тях са в профилактика, а други продават последните останали мръвки. Не знаем какво е бъдещето ни. Или трябва да затворим, или да продаваме вносно месо, а не искаме да си разваляме имиджа на обекта. Прасетата във фермите стават все по-малко, част от стопанствата бяха ликвидирани, а хората не искат да започнат отново от страх от чумата, обясни продавачка от "Славейков". Нейният магазин в района на спортната площадка "Звездичка" също е на път да фалира.

В момента месо се намира само в големите и по-малките вериги, но там не смеят да сложат етикет "българско". И с просто око си личи, че мръвките да прясно размразени, а колко дълго са стояли замразени и в коя държава, никой не знае. Нито пък има информация на витрината, която би трябвало да е задължителна.

От няколко дни са затворени и месарниците в Сливен. Там пък наскоро открили огнище на чума и забранили всякакви продажби. Не се знае търговците ще започнат ли работа, или ще фалират.

Тази година бяха умъртвени 60 процента от животните заради коварната болест. Тя засегна много страни и в момента свинското е близо 80 процента внос. Внос на прясно месо обаче, или от нечий резерв, не е ясно. Търговците и БАБХ упорито мълчат.

Цените пък се вдигнаха двойно, а качеството не е като родното производство, единодушни са потребители.