Твърде меката паричната политика на най-големите централни банки в света доведе до бързия растеж през 2019 г. на високодоходните валути на развиващите се пазари.

Какви тенденции на Форекс пазара да се очакват през Новата 2020 година?

Високодоходните валути на развиващите се пазари остават предпочитани

Рублата, която показва най-добрата динамика на emerging markets (EM - развиващите се пазари) тази година, зае първото място в списъка с предпочитания на участниците в проучването на валутните пазари за 2020 г., изпреварвайки бразилския реал.

"Все още съм доста оптимист за развиващите се пазари", казва за Bloomberg Taкеши Йокути, старши фондови мениджър в Sumitomo Mitsui DS Asset Management Co., която управлява активи на стойност 160 милиарда долара. Основните фактори за поддръжка на валутите и пазара на EM остават много ниските глобални лихвени проценти и това ще насърчава инвеститорите да обърнат по-голямо внимание на по-високо доходни активи", смята експертът.

Всъщност валутите на развиващите се страни все още изглеждат предпочитани, но ситуацията на пазарите може да се промени. Годината обещава да бъде трудна, освен това избори ще се проведат в САЩ, а политическите битки вече напомнят за себе си. В света остава геополитическото напрежение, а глобалната икономика засега не показва особени причини за оптимизъм. Ако говорим за основните световни валути, тогава

Общата европейска валута може да поднесе голямата изненада

Според прогнозите на анкетираните от Bloomberg експерти, общата валута ще нарасне до 1,16 долара за евро до края на годината. Все повече и повече банки започват да оценяват положително перспективите за еврото през 2020 година.

Например инвестиционната банка Morgan Stanley е най-големият оптимист на Уолстрийт, като разчита, че еврото да се покачи с почти 5% до 1,16 долара през първото тримесечие, предлолагат нейните водещи стратегии.

ABN Amro Bank NV и Commerzbank AG очакват ръст до 1,14 долара за евро до края на март на фона на стабилизиране на икономиката в региона и несигурността около Brexit. Търговците на опции също залагат на укрепване за единната валута на еврозоната.

Уверен ръст на британската лира

Освен това много експерти очакват уверено покачване на стойността на британския фунт стерлинг. Това се дължи предимно на Brexit. Почти през цялата 2019 г. британската валута беше под натиск от несигурност, но сега, когато всичко стана повече или по-малко ясно, всякакви новини за излизането на Великобритания от ЕС ще подкрепят лирата.

Между другото, през последните три месеца паундът успя да възстанови доста от своите загуби.

Друга валута, на която си струва да се обърне внимание

е австралийският долар. Експортният пазар на Австралия е силно зависим от Китай. Това означава, че австралийският долар би бил подкрепен от перспективите за икономическия растеж на азиатския гигант. Така "кенгуруто" ще се възползва от положително разрешаване на търговската война между Вашингтон и Пекин.

Въз основа на прогнозите на опитните експерти може да се предположи, че идната година ще бъде времето за определяне бъдещия статус на австралийския долар. Анализаторите са сигурни, че през 2020 г. той ще може да претендира за титлата на една от най-добрите и обещаващи световни валути